60% Slutar i

Fyra tecken på att dina fönster och dörrar inte är täta

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.10.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Visste du att fönster och dörrar som inte håller tätt kan föra med sig en rad problem, till exempel mögel och röta? Det finns också en risk för att varm luft läcker ut och kall kommer in, vilket påverkar dina uppvärmningskostnader och ditt inomhusklimat negativt. Vi på Klar presenterar här fyra tecken på läckage, så att du kan identifiera och åtgärda problemet så snart som möjligt.

1. Du upplever drag  

Upplever du att stråk av kall luft rör sig genom rummet trots att du har en bra källa till uppvärmning? Då finns orsaken troligen hos dina fönster eller dörrar.  

Det första du bör göra är att försöka ta reda på var de isande vindarna kommer ifrån. Är draget starkt kommer du att kunna känna det genom att bara hålla upp handflatan framför det, men är du osäker finns ett gammalt beprövat knep att använda: Tänd ett ljus och håll det framför stället du misstänker att det drar ifrån. Om lågan fladdrar när du håller ljuset helt stilla har du identifierat ditt problemområde.

2. Ruttna trädetaljer

Fönster och dörrar som är tillverkade av trä är generellt mycket hållbara, men kräver ett visst underhåll. Hoppar du över det kan det leda till att trät ruttnar eller möglar.  

Misstänker du att det finns röta i eller kring dina fönster och dörrar finns det ett enkelt sätt att ta reda på om så verkligen är fallet. Allt du behöver är en syl eller en spetsig skruvmejsel. Tryck verktyget mot virkets yta och kontrollera hur långt spetsen tränger in. Är djupet på håligheten som bildas mellan 3 och 6 millimeter är det ett tecken på att trät är ruttet och behöver ersättas.

3. Trasiga trädetaljer

För att undvika att mögel eller röta uppkommer är det viktigt att du kontrollerar dina fönster och dörrar regelbundet. Sprickor och flisor i trät kan nämligen underlätta för fukt att tränga in och orsaka skada. Skador på trädetaljer kan även vara ett tecken på att så redan har skett.  

4. Imma på eller inuti fönstret

När fukt i form av imma lägger sig på eller mellan dina fönsterglas kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Det är först och främst viktigt att identifiera var imman sitter eftersom placeringen kan förklara vilket problemet är.

· Imma på utsidan av fönstret

Imma som sitter på fönstrets utsida är inget som du behöver känna oro över. I stället är det snarare ett tecken på att fönstret mår bra och är tillräckligt tätt. Det är helt enkelt den fukt som finns i luften utomhus som kondenserar när den hamnar på glaset.  

· Imma inuti fönstret

Om imman sitter mellan fönsterglasen är det tyvärr ett problem då det är ett tecken på att fönstret inte är tätt. I det här läget behöver du reparera eller byta ut dina fönster.

· Imma på insidan av fönstret

Även imma på fönstrets insida är ett tecken på att fönstret inte är tillräckligt tätt. Du behöver vidta åtgärder, antingen i form av reparation eller byte av fönster.


Därför är det fördelaktigt att välja Klar när du ska byta fönster

Har du bestämt dig för att det är dags för att byta ut dina dörrar eller fönster? Då finns det många goda anledningar att välja Klar som din leverantör:

  • · Vi pressar våra priser genom att hoppa över kostsamma mellanhänder.

  • · Våra fönster skräddarsys efter dina mått och behov.

  • · Det trä vi använder i produktionen är FSC-märkt, vilket innebär att det avverkats ansvarsfullt och under goda arbetsförhållanden.

  • · Vi ger dig upp till 12 års garanti på dina fönster och dörrar.

  • · Du kan välja mellan att utföra installationen själv, eller att använda dig av vår förmånliga installationstjänst.