KVALITETSFÖNSTER OCH DÖRRAR MED UPP TILL 60 % RABATT – AVSLUTAS DEN 08.07.25

Så gör du din bostad mer energieffektiv

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik04.07.2025

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Ett dåligt isolerat hus tappar värme genom tak, väggar, fönster, dörrar och golv. Det gör att uppvärmningssystemet måste arbeta mer än nödvändigt, vilket syns direkt på elräkningen. Genom att förbättra husets klimatskal kan du minska värmeförlusten och få ett jämnare och behagligare temperatur inomhus.

Energieffektiva dörrar

Så försvinner värmen från huset

Om huset inte är ordentligt isolerat försvinner värmen snabbt, ibland snabbare än man tror. Enligt Energimyndigheten kan upp till 35 % av värmen i äldre hus försvinna via fönster och dörrar. Ungefär 20 % går ut genom ytterväggen, medan ventilation, tak, golv och källare vardera kan stå för omkring 15 % av värmeförlusten.

Enskilda åtgärder gör skillnad, men den verkliga effekten kommer när du ser helheten. Genom att kombinera förbättrad isolering, energieffektiva fönster och täta dörrar kan du skapa ett hem som är behagligare att bo i.

1. Förbättra isoleringen i taket och vinden

Eftersom värme stiger uppåt, försvinner den lätt ut genom en dåligt isolerad tak eller vind. Tilläggsisolering är därför ett av de mest effektiva sätten att minska energiförbrukningen. Samtidigt kan det minska risken för kallras och drag.

Äldre hus har ofta generellt låg isolerstandard. Genom att tilläggsisolera rätt delar av konstruktionen, och samtidigt se till att fukt inte stängs in, går det att skapa ett mycket mer energieffektivt hem.

2. Tilläggsisolering av yttervägg

Det vanligaste och mest rekommenderade är att isolera utifrån, eftersom det minskar risken för bland annat fuktproblem. Att isolera inifrån kan vara ett alternativ om fasaden inte får förändras, men det är mer riskfyllt. Vid oro för förändrat utseende kan en tunnare isolering kombinerat med lufttätning vara tillräckligt. 

3.  Tilläggsisolering av golv och källare

Ska du installera golvvärme är isolering extra viktigt. Både el- och vattenburen golvvärme kräver bra isolering. Utan det riskerar man stora värmeförluster, särskilt med elektrisk golvvärme.

Tänk också på fuktskyddet. Fukt i källare kommer oftast utifrån och hänger ofta ihop med dålig dränering. Därför är det klokt att se över både dränering och isolering samtidigt. Utvändig isolering är oftast det bästa valet, eftersom det hjälper hela konstruktionen att hålla sig torrare.

Att isolera rätt kräver både kunskap och noggrannhet. Därför rekommenderar vi att du anlitar en erfaren hantverkare som kan isolera rätt utan att riskera fuktproblem.

4. Byt till nya fönster med lågt U-värde

Fönstren är ofta den största enskilda orsaken till värmeförlust. I hus byggda före 1980 saknas ofta energiglas, många har bara ett enkelglas, vilket gör att mycket värme sipprar ut.

Moderna två- och treglasfönster med isolerrutor och lågt U-värde minskar värmeförlusten avsevärt. Treglasfönster ger dessutom extra bra isolering. Ett fönsterbyte är en investering som sparar energi, pengar och höjer boendekvaliteten.

Många kunder som vi pratar med på Klar väljer att byta fönster för att uppgradera estetiken, minska värmeförluster, undvika drag och få lägre uppvärmningskostnader. Utforska gärna vårt utbud av stiliga och energieffektiva fönster här.

5. Uppgradera ytterdörren eller altandörren

Gamla ytterdörrar och altandörrar, kan släppa in både kyla och drag och släppa ut värme i onödan. Genom att byta till en ny dörr med god isoleringsförmåga och rätt tätningslister minskar du energiförlusterna markant. 

Glöm inte att även små springor runt karm och tröskel kan göra stor skillnad. En välmonterad dörr med lågt U-värde är ett enkelt sätt att förbättra husets energieffektivitet.

Flera kunder hos oss byter ytterdörrar eller altandörrar av estetiska skäl, men också för att minska drag, energiförlust och ökad säkerheten, eftersom äldre dörrar ofta har sämre isolering och skydd.

Relaterat innehåll