60% REA! Slutar i
En snabbguide för justering av fönster image

En snabbguide för justering av fönster

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Det kan finnas flera skäl till varför du letar efter en lösning för att justera 2-glasfönster. Kanske har du nyligen köpt dina egna fönster och vill veta hur du ska fullända din installation. Eller så har du kanske märkt vissa problem som drag, kondens eller att dina fönster inte öppnas och stängs ordentligt. 

I allmänhet är 2-glasfönster mycket hållbara, behöver inte mycket justering och har en lång livslängd - Klar erbjuder faktiskt upp till 12-årig produktgaranti. Det är dock inte ovanligt att fönstren förskjuts något på grund av slitage och temperaturförändringar. 


Vill du veta mer om hur man bedömer om det finns ett problem? Kolla in vår artikel om "Hur man testar 2-glas".

En enkel lösning

Som tur är går det ganska snabbt att justera 2-glasfönster utan att du behöver anlita ett byggproffs. 2-glasfönster sparar pengar genom att de har en högre energiklassning, och om du justerar dina fönster på rätt sätt kan du garanterat dra nytta av dessa fördelar. 

Vi går igenom de två huvudsakliga metoderna: justering av fönsterramens höjd och korrigering av låsets läge. Om du har några frågor på vägen kan du kontakta Klars kundtjänst som alltid är ivriga att hjälpa till - och bara ett telefonsamtal eller e-postmeddelande bort.

Justera höjden på fönsterramen

När du justerar 2-glasfönster är det första man kan korrigera att se till att de är monterade på rätt höjd. Det finns några viktiga saker att kontrollera för att se till att fönsterramen passar fint i sin karm. Eftersom det tar ungefär tio till tjugo minuter att justera 2-glasfönster rekommenderar vi att du gör det när det är fint och lite varmare väder. Om du vill veta mer om hela installationsprocessen kan du läsa vår installationsguide.

Det är enkelt – följ bara dessa 6 steg

Följande guide gäller för ett typiskt sidohängt fönster, men förfarandet är liknande för de flesta fönstertyper.

Kontrollera att den nedre ramen passar bra i karmen. Om den gnider eller fastnar måste fönsterhöjden höjas och om det finns en springa måste den sänkas.

Öppna fönstret helt och hållet så att du lätt kommer åt de små skruvarna på fönsterkarmarna (de långa metallplattorna på sidan av karmen).

Lossa de små skruvarna som fäster fönsterramen på höger sida av fönsterkarmen. Se till att du inte lossar skruvarna på gångjärnen. På samma sätt lossar du de små skruvarna på den vänstra sidan av fönsterkarmen.

Lyft eller tryck upp eller ner fönsteramen för att justera den höjd du behöver. När du har fått rätt höjd ska du se till att hålla fönstret på plats.

Dra åt alla skruvar och öppna och stäng fönstret för att se till att de är i rätt höjd.

Korrigera låsets läge för en korrekt slutning

När du har kontrollerat att fönsterhöjden är där den ska vara, så att det öppnas och stängs smidigt utan att det fastnar eller är några springor, är du halvvägs klar. Det andra som kan göras för att justera 2-glasfönster är att du ska kontrollera att låset har en tät slutning. 

Klars hållbara 2-glasfönster sparar värme och energi och ger en mysig inomhusmiljö. Om dina annars varma och mysiga kvällar störs av drag av kylig luft genom dina fönster , är det troligt att du behöver dra åt låstätningen. Om det å andra sidan verkar som om det krävs för mycket muskler för att låsa fönstret eller att det inte går att låsa helt, behöver du förmodligen lossa låset lite. 

När du har gått igenom dessa två metoder för justering borde dina 2-glasfönster fungera optimalt och ditt jobb vara färdig.

Step by step cover image

Lätt som 1-2-3

1Öppna fönstret
Arrow icon image
Öppna fönstret helt och hållet och leta upp låsjusteringsmekaniken på sidan av fönsterramen.
2Flytta låset
Arrow icon image
Använd en insexnyckel för att flytta låsets placering.
3Juster
Vrid nyckeln medurs för att flytta låset bakåt eller moturs för att flytta det framåt, beroende på om du behöver dra åt eller lossa låstätningen.

Vanliga frågor

Kommer justering av 2-glasfönster att stoppa drag?

Ja, i de flesta fall. Om dina 2-glasfönster inte är lufttäta är det lämpligt att först kontrollera att tätningarna är intakta och korrekt monterade. Om tätningarna har betydande slitage kan du behöva byta ut dem. Annars bör du justera fönstret så att det stängs ordentligt för att säkerställa att det inte drar.

Måste jag justera fönstren om det uppstår kondens på utsidan?

Nej, det behöver du inte. Om det uppstår immas på utsidan är det ett tecken på att de ger effektiv isolering och tyder inte på ett behov av att justera 2-glasfönstret. Denna imma uppstår vanligtvis när det sker en betydande temperaturförändring, som på vintern när det är mycket kallare på natten än när solen skiner.

Är det nödvändigt att justera 2-glasfönster om det uppstår kondens mellan de två glasrutorna?

Om det finns fukt mellan glasen betyder det att tätningen inte längre är intakt. Du måste antingen reparera tätningen eller byta ut hela fönstret.