Dags för fönsterbyte? Mät upp dina fönster innan du beställer. Det är enklare än du tror. Här bjuder vi på en kort steg för steg guide - så fram med tumstocken och sätt igång!

Installation guide

Att mäta fönster och dörrar på egen hand är inte så svårt som det verkar. Det handlar om att vara konsekvent och mäta på rätt. Det spelar ingen roll om det är till ett nytt hus, eller om du ska byta ut dina gamla fönster. Du gör det på samma sätt.

Redo att sätta igång? Börja med att ha rätt verktyg till måttagning framför dig. Leta upp ett papper, en blyertspenna och ett måttband eller tumstock. Hittat? Bra! Nu är det dags att börja mäta!

Så här mäter du dina fönster

1Mät bredd x höjd
När du mäter är det en enkel regel att alltid mäta bredden x höjden på fönstret. Du börjar med att mäta bredden, och därefter fönstrets höjd. Givetvis gäller samma regel när du mäter upp en dörr.
2Mät hålet i väggen där fönstret sitter
Nu är det dags att mäta hålmåttet. Det är det utvändiga måttet på hålet i väggen. Det innebär att du behöver ta bort listerna för att mäta korrekt. Måtta hålets bredd x höjd. Från hålmåttet drar du sedan bort 30 mm från bredden och 30 mm från höjden. Då har du det vi kallar för karmyttermått, vilket är måttet du behöver för att lägga en beställning i vår webbshop. Det ger dessutom en fog runt hela fönstret på ca. 12 mm.

Ett litet tips på vägen är att mäta på ett par olika ställen för att vara säker på att hålet inte är skevt.

3Tänk på vid måttagning av fönster
När du tar mått på dina fönster ska du vara extra uppmärksam på hur de ser ut inomhus. Har du fönster med rå mursten, trälister eller planerar att beställa fönster med salingsspår så ta det i beaktande redan vid måttningen – allt för att du ska kunna rama in dina fönster på bästa sätt.

Kolla eventuellt upp våra fönstertyper innan du börjar mäta dina fönster. Här hittar du också mer information om våra standardmått.
4Måttagning av dörrar
Dörrar måttas på samma sätt. Igen, mät hålets bredd x höjd och dra sedan bort 30 mm från bredden och 30 mm från höjden.

Så där! Är du med? Bra! Bege dig då till vår webbshop och lägg din beställning. Med oss på Klarfönster får du dansk design av hög kvalitet och snabb leverans.

Installation guide