55% REA! Slutar i
En guide för husägare: Så måler du din ytterdörr image

En guide för husägare: Så måler du din ytterdörr

Kadi Siilik
Skrivet av Kadi Siilik10.03.2023

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Har din ytterdörr sett bättre dagar och visar tecken på slitage? Eller har du precis fått en ny ytterdörr som bara finns i ett begränsat antal färger och du vill ge ditt hem en personlig touch? Kanske har du haft din ytterdörr i många år men vill fräscha upp utseendet på ditt hus?

Lyckligtvis är det ganska lätt att måla en ytterdörr. Det är också ett snabbt och enkelt sätt att fräscha upp din bostad. Det kan också vara ekonomiskt klokt om du funderar på att sälja inom en snar framtid.

Innan du börjar måla, läs vår artikel för att se till att du inte slösar bort tid och pengar när det du egentligen borde göra är att investera i en ny dörr istället.

Du kan också läsa vår guide till att måla fönster, läs här.

Vad bör du tänka på när det gäller färger?

Att välja en ny färg till ytterdörren är kanske en av de roligaste delarna av det här DIY-projektet. Vi vet alla att färger har en stor inverkan på vårt humör och speglar en del av vår personlighet. Så även om du kanske känner dig som ett barn i en godisbutik när du tittar på regnbågens alla färgprover hos din lokala återförsäljare, finns det några viktiga faktorer att tänka på när du väljer färg till din nya ytterdörr.

  • Stämning/färgbetydelse - det finns många artiklar som beskriver de stämningar som olika nyanser utstrålar. Till exempel förknippas gult med en varm och glad känsla, medan rött anses ge tur enligt feng shui-principerna.

  • Husets ålder - för att uppnå ett enhetligt utseende kan det vara bra att hålla sig till färgpaletter från den tid då huset byggdes. Vissa områden kan också ha restriktioner för färgval, så det är en bra idé att undersöka detta.

  • Matcha med andra tillbehör - om dina fönsterluckor eller fönsterfoder redan är målade i en viss nyans kan du få ett mer genomgående utseende genom att matcha den nya ytterdörren med detta (eller vara villig att måla om tillbehören).

  • Ytterdörrens stil - tänk på att matcha med befintlig stil och färg för ett mer harmoniskt resultat.

  • Placering av ytterdörren - om ytterdörren utsätts för mycket dagsljus är det klokt att välja starkare nyanser eftersom färger tenderar att blekna. Om din dörr täcks av ett överhäng kan ljusare nyanser fungera lika bra.

  • Inredningsstil - eftersom din ytterdörr är porten till resten av ditt hem kan du hjälpa till att säkerställa en sammanhängande känsla genom att välja en färg som matchar inredningsstilen inuti. Du hittar en lista över inredningsstilar och deras komplementfärger i diagrammet i den här artikeln.

Kom igång med arbetet

När du tycker att du har hittat den perfekta nya färgen för din ytterdörr kan du testa den genom att prova den på ett papper och hålla upp den mot ytterväggen. Kom ihåg att ta en titt på den nya färgen vid olika tidpunkter på dagen för att se hur den ser ut i olika ljus.

När du är nöjd är det dags att följa de här enkla stegen för målningsprojektet. Avsätt 3-5 timmar för själva förberedelserna och målningsarbetet, men för att säkerställa tillräcklig torktid mellan de olika skikten måste du vara beredd på att detta gör-det-själv-arbete kan ta större delen av en hel dag. Det är därför viktigt att börja tidigt och helst arbeta i varmt och torrt väder.

För att spara tid kan du se till att du har allt du behöver med hjälp av denna omfattande inköpslista:

  • Hammare eller borrmaskin

  • 2 sågbockar

  • Gamla handdukar

  • Skruvmejsel

  • Maskeringstejp

  • Tidningspapper

  • Svamp/duk

  • Latex handskar

  • Platt färgskrapa

  • Fyllmedel för flera ändamål

  • Kniv för fyllning

  • Sandpapper

  • Dammskyddsmask

  • 1-2 tums målarpensel

  • Minifärgroller och bricka

  • Primer eller basfärg för utomhusbruk

  • Färg för utomhusbruk

Enkla steg för att måla

Följ dessa enkla steg:

Dørbeslag som handtag, lås og brevsprækker bör helst tas bort och förvaras tillsammans med de tillhörande skruvarna för att underlätta återinstallationen. Om det inte är möjligt bör du använda maskeringstejp för att noggrant täcka alla ytor som inte ska målas, inklusive eventuella insatta glaspaneler som också bör täckas med tidningspapper för att undvika färgstänk.

Torka av din dörr med en svamp och varmt vatten för att avlägsna all smuts och smuts. Om fläckarna är svåra att få bort kan du försöka använda en lösning med såpa eller något annat starkare medel, och använd handskar för att skydda känsliga händer.

Fjern eventuelle løse flager af gammel maling med en flad skraber, og fyll hål och sprickor i dörrytan genom att applicera en utomhus träspackel med en spackelspade. Sedan ska hela dörren slipas noggrant med sandpapper av medelhög kvalitet (korn 120) först, följt av fint korn (180-220), och använd slipverktyg vid behov. Se till att torka av dörren helt fri från damm med en trasa när du är klar.

Påför en primer på ett bart träyta eller en grundfärg på tidigare målade dörrar med en 1-2-tums pensel för dekorativa områden och en mini-skumroller för upphöjda paneler. Primer är tunn och torkar snabbt, så var beredd att applicera ett andra lager inom 30-60 minuter, med lätt slipning emellan för att avlägsna eventuella ojämnheter.

3.5

Du kan använda samma verktyg för att applicera färgen. Börja med de övre panelerna, fortsätt sedan med de vertikala och horisontella sektionerna innan du avslutar med de nedre panelerna. Applicera två lager färg med 2-4 timmars mellanrum enligt tillverkarens rekommendationer.

När målningen har torkat helt, be någon hjälpa dig att hänga upp dörren på gångjärnen igen och montera tillbaka allt beslag. Var försiktig under de första veckorna för att låta målningen härda helt, men du bör inte behöva använda några andra tätningar eftersom utomhusmålning är designad för att kunna stå emot olika väderförhållanden. När du står där och beundrar allt du har lärt dig om att måla din ytterdörr kanske du också känner dig inspirerad att fräscha upp dina fönster - läs vidare på Klars expertguide om målning av träfönster

Vanliga frågor och svar

Kan jag måla en ytterdörr utan att ta bort den?

Ja, du kan måla en ytterdörr utan att ta bort den, men du måste hålla den säkert öppen under arbetet så att den kan torka ordentligt utan att skada färgen. Du riskerar att få ett rörigt utseende med droppar och rännor - och begränsad åtkomst till gångjärn och underkanter.

Ska jag grundmåla ytterdörren innan jag målar?

Du bör välja en grundfärg för utomhusbruk om du ska måla en bar träyta, oavsett om det är en helt ny trädörr eller en gammal dörr där färgen har flagnat. På tidigare målade dörrar bör du lägga på grundfärg innan du målar.

Hur länge håller färgen på en ytterdörr?

En korrekt målad ytterdörr bör hålla i minst 3-5 år, beroende på produkternas kvalitet och det arbete som har utförts Mindre områden kan enkelt åtgärdas med sandpapper och lite grund- och täckfärg.