55% rabatt + 25% rabatt på myggnät
Guide: Hitta de bästa fönstren och dörrarna för källaren image

Guide: Hitta de bästa fönstren och dörrarna för källaren

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

Källarfönster och dörrar kräver eftertanke och omsorg.

Många faktorer spelar in, både när det gäller din familjs säkerhet mot brand och inbrott, men du behöver också vara säker på att du har bra ventilation i källaren för att undvika mögel.

Läs vidare för att få tips om hur du väljer effektiva källarfönster och dörrar

Håll tjuvarna ute ur din källare

Tyvärr är källaren en uppenbar ingång för inbrottstjuvar. Det är avskilt från resten av huset där du tillbringar den mesta tiden, vilket ger tjuven utrymme.

I källaren är det bra att välja robusta och inbrottssäkra källarfönster som är svåra att öppna utifrån. Hos Klar hittar du ett urval av källarfönster som är svåra att bryta upp med kofot eller skruvmejsel.

Om du också väljer säkerhetsglas måste tjuven också göra oljud under lång tid innan glaset krossas. På så sätt har du större chans att fånga tjuven.

Läs också vår guide till inbrottssäkra fönster och dörrar

Ska du investera i ny källardörr?

När du väljer en ny källardörr är det bästa valet en robust ytterdörr av god kvalitet som isolerar och sluter tätt. Ett trevligt alternativ som också klarar av det svenska vädret är att välja din nya källardörr i trä/aluminium, där du får ett extra aluminiumskikt på utsidan och en dörr som kräver mindre underhåll.

Hos Klar kan du hitta olika dörrar och kan utforma ditt val precis som du vill med de funktioner som behövs i ditt hem. Precis som källarfönster är det viktigt att tänka på att förhindra inbrott via källardörren.

På alla Klar-dörrar får du ett kostnadsfritt säkerhetspaket som består av en inbrottssäker låskärna med justerbara låsbleck. Om du väljer en ytterdörr med handtag på båda sidor av dörren får du ett 3-punktslås med. 3-punktslåset ger ökad säkerhet och finns på alla dörrar med en låscylinder.

Se till att glaset på dörren du väljer är robust och inte kan krossas lätt - eller välj en ny källardörr helt utan fönster.

För bästa möjliga isolering och säkerhet är det också viktigt att källardörren monteras korrekt. I vår monteringsguide kan du läsa steg för steg hur du installerar din dörr.

Hitta bra priser på källarfönster hos Klar

Det finns inget särskilt fönster som kan definieras som ett källarfönstret. Oftare handlar det om att fönstret måste uppfylla särskilda krav.

  • De ska vara inbrottssäkra

  • De måste vara hållbara och isolerande men med god ventilation, eftersom inomhusklimatet i källaren ofta behöver en hjälpande hand.

  • De ska vara billiga, eftersom det ofta är en låg prioritering

När det gäller god ventilation i källaren är vridfönster ett självklart val.

Vridfönster kan öppnas upp till 170 grader, beroende på vilket gångjärn du väljer. Välj mellan toppstyrt gångjärn på upp till 66 grader eller vrid-gångjärn på upp till 170 grader. Med båda kan du snabbt fräscha upp din källare och skapa ett bra inomhusklimat. Om ditt fönster är bredare än 39cm kan du också välja till en spaltventil, som underlättar om du inte har möjlighet att vädra dagligen.

Källarfönstret är en viktig utrymningsväg

På grund av möjligheten att öppna fönstren helt och hållet är vridfönster med 170 graders gångjärn också idealiska som utrymningsvägar vid nödfall. Källaren är ofta en uppenbar flyktväg i händelse av brand, så det är viktigt att se till att du lätt kan ta dig ut om det värsta skulle inträffa.

När du väljer mellan 2- eller 3-glas till dina källarfönster och dörrar är det viktigt att veta att 3-glas kan behålla värmen bättre i en kall och ouppvärmd källare.

Isoleringen blir mer optimal och klimatet i hemmet blir hälsosamt och behagligt - något som källare vanligtvis inte är kända för.