Dags för fönsterbyte? Har du börjat surfa runt efter passande fönster och dörrar för ert hem och då ramlat på nya ord som argongas, u-värde, fönstersmyg och bröstning? Kanske inte de ord du använder varje dag. För att underlätta för dig när du ska navigera i fönster- och dörrtermonologin har vi tagit fram en ordlista med de vanligaste termerna. Hoppas den kommer till nytta!

Olika typer av fönster och altandörrar

Vridfönster

Vridfönster är populära i svenska hem och kan ibland också kallas för glidhängt fönster. De har en fönsterbåge som kan öppnas genom att svänga runt den öppningsbara delen 180 grader. Vridfönster öppnas utåt och kan svängas runt vilket förenklar fönsterputsning.  Klarfönster erbjuder vridfönster i trä- och trä/aluminium.

Fasta fönster

Ett fast fönster har endast karm med glas i, den har ingen öppningsbar del. I karmen sitter glaset monterat. Fasta fönster kan tillverkas i många fler storlekar och är inte öppningsbara. Vi tillverkar träfönster och fönster i kombinerat trä- och aluminium. 

Sidohängda fönster

Ett sidohängt fönster har gångjärnen monterade på sidan. Fönstret kan öppnas inåt eller utåt. Klarfönsters sidohängda fönster finns som träfönster eller en kombination av trä och aluminium och kan måttbeställas efter dina behov.

Spröjsade fönster

Klarfönster erbjuder ett brett sortiment av spröjsade fönster. Fönster med spröjs innebär egentligen att ett fönsterparti är indelat i flera små fönsterrutor, vilket ofta ger dem ett mer klassiskt uttryck som passar hem med lite äldre arkitektur.

Energifönster

Ett energifönster ska i praktiken ha en värmegenomgångskoefficient (U-värde) på högst 1,2. Ett energifönster har en glaskasett som består av 2 eller 3 glas med distans mellan sig som sedan är fyllt med argongas. Hur väl fönstret är byggt avgör hur lågt u-värdet blir. Klarfönsters u-värde är 1,1 för 2-glas fönster och 0,7 på 3-glasfönster.

3-glasfönster

Ett 3-glas fönster består av tre glas som är sammansvetsade i en gemensam trä-, eller trä/aluminiumram. Fönstret består av energirutor i tre lager. Energirutorna är behandlade för att inte släppa ut eller in värme. För att minska värmeförlusten ytterligare, används argongas mellan glasen. Klarfönsters u-värde på våra 3-glasfönster är 0,7.

2-glasfönster

Ett 2-glas fönster består av två glas som är sammansvetsade i en gemensam trä-, eller trä/aluminiumram. Fönstret består av energirutor i två lager. Energirutorna är behandlade för att inte släppa ut eller in värme. För att minska värmeförlusten ytterligare, används argongas mellan glasen. Vårt u-värde på våra 2-glasfönster är 1,1 vilket är mycket lågt i relation till andra tvåglasfönster på marknaden.

Utåtgående fönster

Ett utåtgående fönster är ett öppningsbart fönster, där den öppningsbara delen – den så kallade fönsterbågen - öppnas utåt. Klarfönsters utåtgående fönster finns som träfönster eller en kombination av trä och aluminium.

2 luft fönster

Ett 2 luft fönster har två öppningsbara fönsterbågar dvs de sitter i samma karm. Oftast finns det en fast mittpost som består av sidohängda fönsterbågar där ett öppnas åt höger och ett öppnas åt vänster.    

3 luft fönster

Ett 3 luft fönster har tre öppningsbara fönsterbågar. Oftast med två fasta mittposter och bestående av sidohängda fönsterbågar.

Altandörr

En altandörr är en dörr ut till en altan med glas i. Många hem väljer också att montera dubbla altandörrar (pardörrar). En altandörr kan vara helglasad (måste då ha härdat glas), eller ha bröstning där delar av dörren består av trä.

Altanfönster/sidoljus

Altanfönster/sidoljus är ett fönster riktat ut mot en altan eller uteplats. Oftast handlar det om ett större fast fönster.

Fönsterdörr

Fönsterdörr är den allmänna benämningen på altandörr mm. De finns som inåtgående eller utåtgående.

Glastyper

Frostat glas

Insynsskyddat glas som ofta används i badrum eller i annat utrymme där man vill ta bort möjligheten att se in. Det frostade glaset har ett blästrat utseende och är jämt fördelat.

Härdat eller säkerhetsglas

Ett härdat glas eller säkerhetsglas som det också kallas, har egenskaper som innebär att om det går sönder så smulas det ner i små glasbitar utan vassa kanter. Enligt svensk byggnorm ska detta användas i fönster och dörrar som sitter lägre än 60cm från golvet.

Ljudisolerande eller bullderdämpande glas

Ljudisolerande glas innebär att ljudnivån inomhus dämpas. Den mest effektfulla ljudisoleringen får du med Klarfönsters 3-glas rutor, där glasen har olika tjocklek och avstånden mellan dem är olika. Den bästa dämpningen får du vid kombination av 3-glas ljuddämpande behandlat glas, vilket kan dämpa upp till 34 (-2; -6) dB.

Fönstertillbehör

Spröjs

Spröjs innebär att du delar av fönstret och det avger känslan av att vara mer gammeldags, men med modern touch. 

Spaltventil

En spaltventil är en inbyggd ventil för ventilation av ett fönster. Den har oftast någon form av reglering så den kan ställas i öppet eller stängt läge.

Karm

Karmen är ytterramen på ett fönster. Där sitter bågen/ramen med glaset samt beslag och gångjärn.  

Fönsterbänk

En fönsterbänk är den nedre horisontella avslutningen av ett fönster. Fönsterbänken är ingen del av själva fönstret utan betraktas som en del av fönsternischen. Fönsterbänken är ofta i trä.  

Fönsterbeslag

Beslag till ett fönster består av många delar. Bland annat gångjärn, handtag, låsmekanismer av olika slag. Fönsterbeslag är oftast tillverkat av metall.

Fönsterlist och foder

Fönsterlisten är en Invändig och fönsterfodret utvändig ram kring ett fönster för att dölja och skydda isoleringen. Fönsterlisten/fönsterfodret monteras utanför fönstersmygen.

Drevmån

Drevmånen är distansen mellan väggstomme och fönsterkarm. Det är här som snickaren vid ett fönstermontage sätter isoleringen.

Dräneringshål

Dräneringshål sitter på utsidan av karmen och dränerar eventuell kondens som kan bildas innanför karmens första lager.

Fönstersmyg

Fönstersmyg är en invändig och utvändig inklädnad av fönstret. Fönstersmygen monteras i 90 graders vinkel mot fönsterkarmen. Invändigt är den ofta av trä, MDF eller gips. Hos oss på Klarfönster är utsidan av trä eller aluminium.  

Hängning

Hängning beskriver på vilken sida, vänster eller höger, som gångjärnen sitter på ett fönster, dörr eller altandörr.

Fönsterbåge/ram

En fönsterbåge/ram är den öppningsbara delen på ett fönster. Det är i fönsterbågen som glaset sitter. Klarfönsters fönsterbågar består av trä eller en kombination av trä och aluminium.   

Spanjolett

En spanjolett är en låsskena i fönster och fönsterdörrar.

Fönsterbleck

Fönsterblecket är den detalj som sitter längst ned på fönstret och som är utskjutande; blecket är ofta tillverkad i plåt eller i aluminium och gör att fönstret håller längre.

Argongas

Argon är en ädelgas med goda isoleregenskaper som finns naturligt i atmosfären och är ofarlig. Den används mellan glasrutor i energiglasfönster. Fördelen med argongas är att gasarten är tyngre än luft och därmed minskar cirkulationen som uppstår i en ruta som är kall på ena sidan och varm på den andra.

Bröstning

Bröstningen kallas den delen av en altandörr som har annat material än glas. Bröstningens övre del linjeras ofta med ett tilliggande fönster för att skapa symmetri.