60% REA! Slutar i
Hållbar heminredning image

Hållbar heminredning

  Author Photo
21.06.2024

Innehållsförteckning

Arrow icon related to the table of content

På Klar förstår vi att heminredning kan vara både dyrt ekonomiskt och för klimatet. Därför har vi sammanställt den här guiden så att du kan renovera så klimatsmart som möjligt. Följ denna guide nästa gång du ska renovera och minska ditt klimatavtryck.

1) Köp fönster med bra isolering

Visste du att 40 % av energiförlusten i ett hem sker genom dörrar och fönster? Därför är det viktigt att ha välisolerade fönster och dörrar. På så sätt sparar du både energi och pengar på el- och uppvärmningskostnader. Hos Klar erbjuder vi både 2- och 3-lagersglas, så att du undviker onödig energiförlust.

2) Tänk på vilka material du använder

Om du vill renovera ditt hem så miljövänligt som möjligt, bör du tänka på vilka material du använder. Försök så långt det är möjligt att leta efter FSC-märket när du handlar. FSC står för Forest Stewardship Council, vilket innebär att trädfällningsprocessen är etisk och att träet växer långsamt. På så sätt tar du hand om både naturen och människor när du köper FSC-certifierade produkter. Här kan du läsa mer om varför vi bara använder FSC-certifierat trä.

3) Isolera, isolera, isolera

Om du isolerar ditt hem kommer mindre energi att gå förlorad. Investera i naturliga isoleringsmaterial, som träfiber, och spara både på värmen och ekonomin. Träfiber skapar ett hälsosammare inomhusklimat, god ljudisolering, en bättre värmefördelning och är brandsäkert. Träfiber isolerar 25-30 % bättre än mineralull eftersom träfibrerna är ihåliga och inte leder värme. Därför fångas värmen upp av de ihåliga träfibrerna och stannar i isoleringen.

4) Återanvända möbler

Var uppmärksam på var dina möbler kommer ifrån och vad de är gjorda av. Istället för att köpa nya möbler i stora möbelkedjor kan du köpa möbler gjorda av återanvändbara material. Du kan till och med ha tur och hitta några saker på lokala eller online loppismarknader. Nedan kan du se vad produktionen av dessa möbler genererar i CO2 och energi.

MöbelKoldioxidavtryckEnergi
Kontorsstol72kg CO2154 kWh
Bokhylla18kg CO239 kWh
Skrivbord35kg CO275 kWh
Soffa90kg CO2193 kWh
Fåtölj43kg CO292 kWh



5) En persons skräp…

Vi känner alla till det gamla engelska ordspråket "en persons skräp, en annan persons skatt". Det kan du ha i åtanke när du renoverar ditt hem. Försök att sälja dina gamla fönster och möbler istället för att slänga dem. På så sätt kan du både minska koldioxidutsläpp och tjäna lite extra. Bra ställen att sälja dina gamla saker är till exempel Facebook Marketplace, Tradera eller Blocket

6) Måla istället för att byta ut

Ett nytt lager färg kan göra mycket för ett rum, så överväg om du kanske kan måla dina möbler eller köksluckor istället för att byta ut dem. Det är både billigare och bättre för miljön, och det kan också vara ett trevligt projekt.

7) Investera i energieffektiva vitvaror

Energieffektiva vitvaror kan vara lite dyrare, men det kan vara en bra investering. Du kan spara upp till 3 480 kr per år om du köper vitvaror i A-klassen. Därför är det bättre för din ekonomi och för klimatet när du investerar i energieffektiva vitvaror.

8) Installera solpaneler

Eftersom energipriserna stiger väljer fler och fler att köpa solpaneler. Solpanelerna absorberar solljus och omvandlar det till energi som du kan använda i ditt hem. Solens ljus kan absorberas även på molniga dagar, vilket gör det till ett bra alternativ även om man bor i ett molnigare land som Sverige. Solpaneler kräver minimalt underhåll. Den enda nackdelen med solpaneler är estetik.

9) LED-lampor

Enligt Miljöstyrelsen är LED-lampor det bästa valet när man ska köpa lampor. Till skillnad från andra ljuskällor, som lysrör eller lågenergilampor, innehåller LED-lampor inte kvicksilver. Kvicksilver är extremt farligt, både för människor och miljön. LED-lampor använder också mindre energi än andra lampor och har en längre livslängd.

10) Handla lokalt

Det bästa sättet att undvika onödiga koldioxidutsläpp är att handla lokalt. När du handlar lokalt, oavsett om det är möbler eller livsmedel, undviker du onödig transport och produkterna lämnar därför ett mindre koldioxidavtryck.