För en rad av våra produkter bör du mäta utifrån. När du mäter för produkter som är avsedda för Tilt and Turn ska du mäta från insidan.
Karmyttermått är de mått som du måste ange i fälten under "Karmyttermått" för att påbörja din beställning. För att få fram dem måste du mäta modulmått från rsten till sten och sedan dra av 2,5 cm från bredden och höjden. De 2,5 cm lämnar en lucka runt om på ca 1,25 cm för isolering och tätning.
💡 Du kan se ett exempel med beräkningar i videon ovan.
❗ Om fönstret eller dörren du mäter är monterat i väggen kan du behöva ta bort fodret från fönstret för att mäta hela bredden och höjden.
Börja med att mäta bredden först och fortsätt sedan med höjden. Oavsett om du mäter för fönster eller dörrar. Mät bredden och höjden från tegelsten till tegelsten alternativt regel till regel. Kom ihåg att mäta på flera ställen eftersom öppningen kan vara något sned. Om resultaten skiljer sig åt använder du det minsta måttet.
När du mäter fönster bör du vara uppmärksam på de inre förhållandena. Oavsett om det är rått tegel, putsad vägg eller gips över karmen kan du behöva beställa fönstren med en ramspårning så att du senare kan göra en snygg avslutning runt dina nya fönster.
Om du mäter upp dörrar bör du vara särskilt uppmärksam på de invändiga förhållandena om det är en dörr som öppnas inåt. Det gör skillnad om du beställer en ny dörr med tröskel i mahogny eller aluminium.
Om du till exempel ersätter en 30 år gammal dörr med en ny dörr med aluminiumtrökel kan själva dörrbladet lätt slå mot golvet på insidan.
Du kan välja att välja en 18 mm packer trä i designern så att du kan montera din tröskelplåt emot den. Du kan också välja att inte ha någon packer monterad. Om du väljer en packer ingår de 18 mm i produktens totala höjd.
Viktigt! PVC-fönster levereras med en 30 mm Packer som läggs ovanpå den angivna höjddimensionen. Du kan välja att ta bort packern före installationen eller låta den sitta kvar. Om du vill behålla Packern drar du av 30 mm från höjdmåttet. Läs mer under "Packer".
Här finns mer information om varje typ av glas:
Klart glas
Det vanligaste glaset för de flesta ändamål. Det perfekta glaset för den perfekta utsikten. Allt vårt glas är naturligtvis superlåg-energi och levereras som standard med en varmkant. Det är bra både för inomhusmiljön och för din plånbok.
Härdat glas
Vårt säkerhetsglas är 4 gånger starkare än vanligt glas av samma tjocklek. I det olyckliga fallet att glaset går sönder, splittras glaset, istället för att delas i glasskärvor, vilket minskar risken för personskador.
OBS: Enligt lag måste glas som börjar lägre än 60 cm från golv vara av härdat glas. Så som i dörrar eller stora glaspartier.
Solskyddsglas
Solskyddsglas och energibesparande glas blockerar 63% av solens värme. Det ger ett trevligt inomhusklimat året om, och minskar kostnaderna för att kyla hemmet på sommaren och värma det på vintern. Solskyddsglas har 10-12% mindre ljusinsläpp än klart glas, men fortfarande ett ljusinsläpp på 70% för (2-glas) Basic Lågenergi och 64% för (3-glas) Premium Energi+.
Observera att precis som solglasögon ser solskyddsglas mörkare ut än klart glas, och att det är aningen färgat grönt, blått eller grått för att skydda mot solstrålarna. Vissa variationer i färgen kan förekomma mellan olika enheter.
Ljudreducerande glas
Ljudreducerande glas är det perfekta tillvalet inom områden med en hög bullernivå. Glaset bidrar till att skapa en tyst inomhusmiljö som ger ökad komfort och välbefinnande, bättre sömnkvalitet och lägre stressnivåer.
Granit
Granit är det mest använda råglaset och kännetecknas av dess utseendemässiga grova och ojämna yta.
Cotswold
Cotswold är ett råglas med mönsterstruktur och kännetecknas av de vertikala linjerna och den utseendemässiga ojämna ytan.
Frostat glas
Frostat glas är den mer moderna typen av råglas, med en mer mjuk, silkesaktig och insynsskyddade yta. Detta eleganta uttryck passar perfekt till nyare byggnader.
Våra 3-glas består av tre glasskivor och två hålrum med "varmkant" som distansbågar. Glasets tjocklek varierar mellan 4-6 mm och hålrummen är vardera 18 mm. Sammantaget innebär detta en tjocklek på 48 mm för klart glas och ett lågt U-värde på 0,7, vilket innebär god isolering och stora potentiella besparingar på din värmeräkning.
3-glaskasetten ger bättre isolering på grund av den totala tjockleken på glaset och hålrummen. Alla våra enheter har distansbågar med varmkant för att minimera kondensering på insidan av fönsterrutorna.
Våra 2-glas består av två glasrutor och ett hålrum med en "varmkant" mellan glasrutorna. Glasets tjocklek är 4-6 mm beroende på vilken typ av glas som väljs, och hålrummet är 20 mm. Sammantaget innebär detta en tjocklek på 26-32 mm och ett lågt U-värde på 1,1, vilket innebär god isolering och potentiella besparingar på din värmeräkning.
2-glas ger något mer ljus och tillåter högre solintag än 3-glas. Men om bra värmeisolering är en viktigare faktor rekommenderar vi starkt 3-glas. Alla våra enheter har distansbågar med varmkant för att minimera kondensering på insidan av fönsterrutorna.
Trä/aluminium
Välj den här produkten för längre hållbarhet och minimalt underhåll. Du behöver inte måla träet/aluminiumet eftersom aluminiumet skyddar träet från sol och vind. Med rätt underhåll (tvätt av ramar och smörjning av gångjärn) kan enheten hålla hela livet och behålla samma fantastiska utseende. Det kostar visserligen mer än enkelt trä, men med tanke på hållbarhet och underhåll är det utan tvekan mer kostnadseffektivt. Eftersom fönster och dörrar är inte något som man bara byter ut i ett infall. Så om du kan, rekommenderar vi ALLTID att du väljer trä/aluminium.
Hur är det med utseendet? På en meters avstånd är det nästan omöjligt att se skillnaden mellan trä och trä/aluminium, och insidan är helt av trä - inklusive spröjsen. Läs mer om trä/aluminium här.
Trä som håller länge
Vårt virke kommer från långsamväxande nordisk tall, med ett särskilt högt kärninnehåll. Vi har valt den bästa leverantören av trä, som gör kvalitetskontroller tre gånger om dagen. Vi kontrollerar träet igen när det anländer till vår fabrik. Det skivade träet skannas av en högteknologisk fyrsidig träskanner, så vi är helt säkra på att du får det bästa av det bästa.
Lite grönare
Vi vill bidra till en lite grönare planet. Träet är FSC-certifierat, vilket är en internationell garanti för hållbart skogsbruk. En gång om året tar alla anställda på Klar också på sig gummistövlar och tar en spade för att planterar över 500 träd.
Kärnvirke
Kärnvirke från tall är fantastiskt, och därför använder vi uteslutande det. Det har en kvalitet som vi utnyttjar i vår produktion som ger ett naturligt skydd och en lång livstid. Det sker nämligen en omvandling av cellerna i kärnvirket under produktionen så att de stänger sig och impregnerar virket mot fukt. Kärnvirket innehåller även ämnet pinosylvin som motverkar bakterier och svamp. För att säkerställa att du får hållbarhet och kvalitet som överstiger förväntningarna målar vi sedan träet i flera lager och impregnerar det med en AkzoNobel 3-komponent, som är designad till att motstå det skandinaviska klimatet. Vår målarfärg är naturligtvis utan farliga gifter. För naturens och din familjs skull.
Innan du beställer din nya dörr är det viktigt att du är särskilt uppmärksam på att öppningsriktningen är korrekt.
Öppningsriktningen är den sida som dörren öppnas mot, det vill säga den sida av dörren där du kan se gångjärnen när du står framför dörren. Därför ses utåtriktade öppningsdörrar från utsidan och inåtriktade öppningsdörrar från insidan.
Höger utåtgående:
Här sitter gångjärnen på höger sida sett från utsidan.
Vänster utåtgående:
Här är gångjärnen på vänster sida sett från utsidan.
Höger inåtgående:
Här är gångjärnen på höger sida sett från insidan.
Vänster inåtgående:
Här är gångjärnen på vänster sida sett från insidan.
Samma princip gäller för dubbeldörrar - här är det den dörr som öppnas först (huvudbladet) som anger öppningsriktningen. Till exempel, vänster utåtgående om den vänstra dörren, sett från utsidan öppnas först.
När du köper en dörr med sidoljus, är sidoljuset minst 32 cm brett och placeras alltid mittemot gångjärnen.
I videon ovan kan du få en uppfattning om hur varje öppningsriktning ser ut från insidan.
Observera att spröjsarna på yttersidan alltid är av aluminium och likadana oavsett vilken slags profil som väljs. När du väljer profil för insidan av fönstren finns alternativen Classic eller Softline, men det enda du måste ta ställning till just nu är bredden och om du vill ha Duplex- eller standardspröjsar. Om glaset är bredare än 100 cm utan vertikal spröjs är det ej möjligt att välja duplex.
Smala spröjsar
Maximalt ljusinsläpp
Lämpligt för mindre fönsterytor
Breda spröjsar
Markant utseende
Lämpligt för en klassisk stil
Standard- eller Duplexspröjsar?
Det här valet beror helt och hållet på din budget och ditt behov av visuell harmoni. Spröjsarna är identiska men de bakomliggande glaskonstruktionerna är olika. Väljer du standard så limmas energispröjsarna på glaset, utan fyllning mellan glasen. Det vill säga att du kan se glaset mellan de utvändiga och invändiga spröjsarna - om du tittar från en mycket sned vinkel. På bilden nedan visas standard till vänster och Duplex till höger.
Duplex Energispröjsar är det bästa valet för den som har blick för detaljer. Fönsterytan delas inte av spröjsarna som förr i tiden, utan kombinerar den moderna energisnålheten - som fönster med pålimmade spröjsar har - med det klassiska uttrycket från gammaldags spröjsfönster. Detta uppnår man genom att montera en varmkant i glaset som delar upp glaset likt hur en spröjs gjorde det förr. Dessa varmkanter är gjorda av energivänligt material och följer det önskade antalet spröjsar så att det liknar traditionella, genomgående spröjsar.
Vi använder en intelligent och dold, inbyggd spaltventil, så att du kan ventilera dina rum utan att öppna fönstret eller dörren.
Nedan visas ett exempel på en vit spaltventil, på ett vitt fast fönster:
Observera att den här typen av spaltventil endast finns på fasta fönster och att bilden är tagen från utsidan. OBS: Dessa utvändiga ventiler, som endast finns på fasta fönster, är alltid vita.
Här är 3 tips när du överväger att lägga till spaltventiler:
1. Du måste ha ett drag för att ventilerna ska fungera optimalt. Beställ fler av dina enheter med spaltventiler, eller kombinera dem med öppna fönster eller dörrar i motsatt ände av rummet.
2. Spaltventilerna är placerade högst upp på enheten.
3. Att använda spaltventiler tar bort effekten av eventuella ljudreducerande glas.
Produktnummer: DETD1-2MGF-4HV
Material: Polskt furuträd.
Virkeskvalitet: Vikt - ca 500 kg/m3.
Ram: 136x68mm.
Karm: 81x68mm.
Gångjärn: SILVER.
Handtag, lås, ventiler, vindbromsar: AXA HOME SECURITY.
Förborrade montagehål: EJ förborrade hål.
Låsbox: 3-punkts lås standard, KFV ESPAG.
Panel: Förhöjd panel på båda sidor, med mörka tätningslister.
Slutbleck: Justerbara spärrar.
Glas: Ug=1,1 W/m2K + Swisspacer.
Träbehandling: TEKNOL AQUA 1410-01.
Färg: Grundfärg AQUAPRIMER 2900-02 Mellanskikt AQUAFILLER 5000 Toppskikt AQUATOP 2600-94.
Färgteknik: Finiture Robot.
Tillverkas enligt din skräddarsydda beställning: Måtten bestäms av ditt projekt och vår högteknologiska fabrik tar hand om resten.
CE-märkning: Ja.
Garanti: 7 år.
OBS: För ytterdörrar med sidoljus är sidoljusets minsta bredd 35 cm. Ta hänsyn till detta när du beräknar dörröppningen.
Dina nya fönster och dörrar ska vara unikt utformade för ditt hem. Här är fyra goda skäl till varför du bör välja Klar: