Först blev telefonen smart, sen tv:n, kylskåpet och nu har turen kommit till fönster och fönsterglas. Vi har trendspanat på Klarfönster för att se vad framtiden har att bjuda - och en sak är säker – smarta fönster blir allt mer intelligenta!

Smarta fönster eller glas (i vissa fall), har förmågan att ändra egenskaper på glas, fönster och styra funktionalitet. De smarta glasen bygger på olika teknologier elektrokroma, fotokroma samt flytande kristaller. Vissa rapporter säger att smarta fönsterglas kan spara upp till 50 procent av den energi som används till värme, ventilation och luftkonditionering i ett hus. Men än så länge är detta mest i rapportväg och i dagsläget är installation kostsam och effekten inte optimal för vanliga hushåll. Men utvecklingen går snabbt så inom kort kanske just några av de här trenderna blir verklighet:

Smarta fönster som själv öppnas och stängs

Fönster som öppnas och stängs utan att du själv behöver göra något. Precis som resten av huset kommer dessa fönster att följa med de förändrade årstiderna och därmed hantera övergången mellan kalla och varma temperaturer automatiskt.

Automatiserad koll på luftkvalitet

Framtidens smarta fönster innehåller sensorer, som håller koll på luftkvaliteten och ser till att hålla fönstret stängt om luften utanför blir sämre. Väderstationer kan dessutom kopplas till fönstret, som automatiskt kan öppnas når t.ex. luftens CO2-innehåll eller luftfuktighet överstiger rekommenderade gränser.

Fönster med solceller

Om fönster automatiskt ska kunna öppnas så behöver de ström. Elen kan komma elnätet eller från en av de trender det snackas mest om just nu – fönster med solceller. Det handlar om genomskinliga solceller som sätts på själva rutan som sedan är kopplade till ett batteri som driver styrsystemet. Men… Än så länge är dessa solceller inte tillräckligt effektiva – men det kommer.

Smart ljusinsläpp – simulerade soluppgångar

På varma sommardagar är det många som önskade att det automatiskt gick att reglera ljuset och solen. Och nu går det med dynamiska glas. Ett dynamiskt glas är ett elektrokromt glas som har reglerbara optiska egenskaper och kan justera ljuset så det blir mörkare eller ljusare inomhus. Ett automatiskt solskydd helt enkelt. Vid anslutning till låg elektrisk spänning mellan fönsterramarna blir glaset mörkare och kan hålla kvar värmen inomhus nattetid. Dessutom kan det här fönstret producera sitt eget ljus, när det är brist på naturligt ljus. Med inbyggda dioder i fönstrets karmar kan t.ex. en soluppgång simuleras och skapa ökat välbefinnande under årets mörka månader.

Automatisk bullerreduktion

En annan trend som kommer starkt är fönster med automatisk bullerreduktion. Här handlar det om strategiskt placerade mikrofoner som kan, via avancerad signalbehandling, analysera inkommande buller och ljud, och sedan dämpa besvärliga ljudvågor. Det finns också gränser för hur mycket buller som kan neutraliseras, och överskrids dessa så stängs fönstret automatiskt. Dessutom finns det fönster som är så pass vibrationskänsliga att de t.o.m. kan avgöra om det kommer en lastbil förbi och då långsamt stänga sig själva.

smarta-fonster-trend.jpg

Smarta fönster som ersätter tv:n

Nu byggs också olika skärmar in i fönster, tex TV-skärmar, så att det blir möjligt att läsa av temperaturer eller väderleken. Dessa smarta fönster kan visa konst, fotografier, eller andra design- eller inredningsdetaljer. Nästa steg är avancerade high-tech skärmar som byggs in i fönsterrutan och fungerar som jättestora interaktiva smartphones för användarna.

Fönster som visar mormor eller pollenhalten

Idag kan vi smygkika in hos grannen genom fönstret, men i framtiden kommer vi ha fönster som gör att vi kan kika in hos våra mor- och farföräldrars matrum när vi samtidigt chattar med dem! Avancerad teknologi gör det möjligt att projecera bilder direkt på våra egna fönster. Dessutom kommer dessa smarta fönster kunna hämta hem aktuella pollenhalter och vinddata så att det tex hjälper allergiker i huset.

På Klarfönster är vi passionerade för allt som gäller fönster och dörrar och följer löpande utveckling och trender inom området. För smarta fönster kommer - var så säker! Men under tiden, så passa på att kolla in vårt sortiment av kvalitetsfönster och dörrar!