Vår kundsupport på Klarfönster får dagligen frågor kring våra populära trä- och aluminiumfönster. Här bjuder vi på svaret kring de vanligaste frågorna.

 Påverkar UV-strålarna mitt fönster?

Svaret är JA! Aluminiumprofilerna skyddar träet från solens nedbrytande UV-strålar och förlänger därmed livslängden på fönstret väsentligt.

Ska man inte underhålla trä- och aluminiumfönster?

Jo! Även om man inte behöver underhålla i samma utsträckning, ska dina fönster fortfarande underhållas. Smörj gångjärnen årligen samt tvätta fönsterkarmen och ramen utvändigt några gånger årligen. Den utvändiga karmen och ramen rengörs snabbt och enkelt med ljummet vatten och lite diskmedel. Använd en trasa eller mjuk borste.

Invändigt räcker det med ett skonsamt rengöringsmedel som sedan torkas av med en urvriden och ren trasa.

Vad händer om jag ska byta ut mina fönster?

Om olyckan är framme och profilerna skadats – kan aluminiumprofilerna tas bort så det går att sätta in en ny ruta. Alla aluminiumprofiler till fönster och dörrar är pulverlackerade, vilket ger profilerna en extra yta. Skulle ytan med tiden bli sliten, kan de pulverlackerade Alu profilerna snabbt poleras upp igen, som om det vore en bil. Med andra ord kan trä- och aluminiumfönster hålla sig fina i en hel livstid med den rätta behandlingen.

Kan man se skillnad på träfönster och kombinerade trä- och aluminiumfönster?

Det korta svaret är ja. Självklart kan man det. Trä vill typiskt ha mer struktur i ytan, medan aluminium är helt blank. Står du på en meters avstånd, vågar vi dock påstå att man inte kan se skillnad på ytan. Designmässigt är det lite skillnad på ramen men även det är marginellt.